städtips på att rengöra dina utemöbler mm

Rengöring Uteplats – Utemöbler – Grill

Miljövänliga utomhusrengöringstips

Att ta emot familj och vänner ute i trädgården är en av fördelarna med sommaren. Men innan du välkomnar dina gäster till den kommande sommarens soaréer eller grillkvällar, så följ våra miljövänliga rengöringstips för att få ditt utomhusområde färdig. Dina utemöbler, grillen, uteplatsen och verandan kommer att bli redo att stå emot de tuffaste sommardagarna. Utöver att du kommer att imponera på dina gäster, så kommer det också kännas bra att veta att du inte använt några farliga kemikalier som kan skada den miljö du njuter av att ha omkring dig.

Utemöbler

Efter att ha förvarats i ett förråd hela vintern så kan utestolar och bord ha uppbyggt smuts, spindelväv och fett på sig. Ta bort smutsen med hjälp av ett bakpulvermedel. Använd två deciliter bakpulver med lite varmt vatten. Tvätta möbeln med medlet och skölj sedan noggrant av.

Vita korgmöbler kan se slitna ut om de lämnats ute i alla väder. Du kan förhindra att de blir gula genom att regelbundet skrubba dem med en borste som du först blött i saltvatten. Skrubba varje vinkel och vrå noggrant.

För att rengöra utestolar i metall börja med en halv liter varmt vatten. Lägg i en halv deciliter väteperoxid, en dutt naturlig disksåpa och en skopa borax. Spraya på medlet på metallstolarna och låt det dra i 10 till 15 minuter. Skrubba sedan med en mjuk nylonborste och spola av med en vattenslang.

Veranda och uteplats

Din veranda och uteplats kommer att utstå massvis med gångtrafik och har en benägenhet att samla på sig fläckar och smuts. Om din träveranda blir fläckig av solskyddskräm eller fett från grillen så kan du ögonblickligen strö på bakpulver direkt på fläcken och låta det dra i en timme. Borta sedan bort bakpulvret med en borste och se om någon del fläcken sitter kvar. Om så är fallet, återupprepa proceduren. Ha en sprayflaska med vitvinsvinäger alltid till hands för att använda om du ser mögeluppbyggnad eller för att ta bort envisa fläckar.

Grillningrengör din grill inför sommarsäsongen

Inget är så oattraktivt eller osmakligt (för att inte nämna ohälsosamt) som att grilla på en grill som har lager av fett och smuts på sig. Om du har envisa förkolnande rester på grillgallret försök att behandla dessa områden med en mix av vinäger och bakpulver. Applicera först bakpulvret och dutta sedan på vinägern för att få den skummande processen att börja. Använd en borste för att skrubba bort de förkolnade resterna. Skölj noggrant av grillgallren innan du använder dem igen. Du kan också testa ett citronbaserat rengöringsmedel som är bra för att få bort fett.

Skärmar och skiljeväggar

Efter att utstått vinterns väder så har säkert dina skärmar och skiljeväggar en yta av smuts, damm och löv från träden som sitter fast på dem. Ta med dem och lägg dem i ett badkar eller på en hård yta utomhus. Doppa en fuktig stålborste i bakpulver och skrubba mjukt. Skölj sedan noggrant av med en vattenslang. För envisa fläckar använd en mild tvål och varmt vatten. Skölj av och låt lufttorka.

Rengöra utsidan av ditt hus

Du vet vad de säger, ”det är det första intrycket räknas”. Ge dina gäster ett fantastiskt första intryck av ditt hem genom att rengöra utsidan av det. Du kan rengöra ditt hem utan gifter genom att använda vatten och en högtryckstvätt. Innan du tar fram den tunga arsenalen av rengöringsmedel, läs igenom instruktionerna för säkert användande och läs rengöringstips för att hitta den metod som passar just din exteriör. Om du har ställen som är svåra att nå som bör rengöras eller om du har ett högt hus, kan det vara bäst att anlita professionell hjälp för din egen säkerhets skull.

Kom ihåg: Du kommer att bli blöt då du tvättar med högtryckstvätt och det gör att du löper risk att få stötar från ledningar och utomhuskontakter. Se över området om det finns strömkablar innan du sätter ut en stege eller förlänger den. Undvik att spruta på elskåp, utomhuskontakter och utomhusbelysning.